KSIĄŻKA
Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa - Zuza Zak [KSIĄŻKA]
6999
Wysyłamy w 72h
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria | Literatura podróżnicza |
Autor | Zuza Zak |
Ilość stron | 256 |
Okładka | twarda |
Opis | W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy - Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. \"Bursztyn i żyto\" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy - osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami - są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich. O AUTORCE Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak \"Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie\" została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper \"uchwyciła ona ducha narodu\". Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury. GŁÓWNE ZALETY - Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych - Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych - Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży - tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en) \"To piękny portret regionu - jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia. Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalnei współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku. Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!\" ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME \"Co za radość? wspaniała kuchnia bałtycka? Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej\". OLIA HERCULE |
EAN | 9788375414486 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2021-05-21 |
ISBN | 978-83-7541-448-6 |
Autor | Zuza Zak |
Wydanie | 1 |
Rok wydania | 2021 |
Ilość stron | 256 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Długość (razem z opakowaniem) | 257 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 195 |
Zuza Zak
Literatura podróżnicza
Książki