KSIĄŻKA
Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny - Jan Tropiło, Leszek Kiszczak [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Weterynaria
Autor Jan Tropiło, Leszek Kiszczak
Ilość stron 111
Okładka twarda
Opis Podręcznik przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii oraz studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, którzy w ramach przedmiotu "Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa" zaznajamiają się z badaniem i oceną mięsa zwierząt łownych, oraz w ramach przedmiotu fakultatywnego - "Choroby zwierząt łownych" - pogłębiają swoją wiedzę z tego zakresu. Adresowany jest również do myśliwych, którzy zobligowani są Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. Nr 5, poz. 309 z 2007 r.) do wystawienia oświadczenia i przeprowadzenia oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia.Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę. SPIS TREŚCI:
Prawodawstwo dotyczące ochrony przyrody i łowiectwa
Terminologia łowiecka
Miejsce w systematyce i biologia zwierząt łownych
Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych przeznaczonych do wywozu za granicę Określanie płci Określanie wieku
Postępowanie z ubitą zwierzyną na łowisku i w czasie transportu Ogólne zasady pozyskania zwierzyny Postępowanie ze zwierzyną grubą Postępowanie ze zwierzyną drobną Organizacja skupu ubitej zwierzyny
Szczegółowe przepisy do Rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 i 854/2004, ustawy oraz Rozporządzeń MRiRW Sekcja IV: Mięso zwierząt łownych (dziczyzna)
Załączniki
Badanie lub oględziny dziczyzny Akty prawne dotyczące badania dziczyzny Ogólne zasady badania dziczyzny Szczegółowe badanie dziczyzny
Ocena sanitarno-weterynaryjna dziczyzny Rozdział V: decyzje w sprawie mięsa
Wady tuszy najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno-weterynaryjnym Zwierzyna padła i odstrzał pozorowany Brak wypatroszenia lub wadliwy wstępny rozbiór ubitej zwierzyny Chudość i wychudzenie Zapach substancji obcych Zapach płciowy Zanieczyszczenia tuszy Uszkodzenia postrzałowe tuszy Rozpad autolityczny (przenikliwa kwaśna fermentacja, zaparzenie) Gnicie mięsa Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych
Częściej spotykane choroby zwierząt łownych i stosowana przy nich ocena dziczyzny Choroby wirusowe Choroby bakteryjne Choroby wywołane przez grzyby Choroby pasożytnicze wywołane przez pierwotniaki Choroby pasożytnicze wywołane przez przywry Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców Choroby pasożytnicze wywołane przez nicienie Inwazje pasożytnicze płuc Inwazje pasożytnicze przewodu pokarmowego Choroby pasożytnicze wywołane przez pajęczaki Choroby pasożytnicze wywołane przez owady
Literatura źródłowa i uzupełniająca
EAN 8389503425
Dział KSIĄŻKA
ISBN 83-89503-42-5
Autor Jan Tropiło, Leszek Kiszczak
Rok wydania 2007
Ilość stron 111
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]