KSIĄŻKA
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki [KSIĄŻKA]

5199

Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Kategoria Przekąski, sałatki i surówki
Autor Stanisław Czerniecki
Ilość stron 200
Okładka twarda
Opis Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
EAN 9788368063028
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2024-06-12
ISBN 978-83-68063-02-8
Autor Stanisław Czerniecki
Rok wydania 2024
Ilość stron 200
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 170 x 240 x 20