KSIĄŻKA
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki [KSIĄŻKA]
5199
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Autor | Stanisław Czerniecki |
Ilość stron | 200 |
Okładka | twarda |
Opis | Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny. |
EAN | 9788368063028 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2024-06-12 |
ISBN | 978-83-68063-02-8 |
Autor | Stanisław Czerniecki |
Rok wydania | 2024 |
Ilość stron | 200 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 170 x 240 x 20 |
Dodatki
Przekąski, sałatki i surówki
Książki