KSIĄŻKA
Czarnogóra, Serbia, Bośnia i Hercegowina. Zielony Przewodnik. Wydanie 1 [KSIĄŻKA]
Kategoria | Cały świat |
Powiązania | Przewodniki turystyczne |
Seria | Michelin, Zielony Przewodnik Michelin |
Autor | praca zbiorowa |
Ilość stron | 320 |
Okładka | miękka |
Opis |
Dla tych, którzy są spragnieni kontaktu z naturą, Bałkany oferują przepiękne góry, parki narodowe oraz doliny rzek. Wśród niezwykłej i dzikiej przyrody znajdują się ukryte przed ludzkim okiem monastery prawosławne - bastiony kultury i historii tego regionu. Jeżeli chcemy poczuć ducha jedności słowiańskiej, zobaczyć na własne oczy jak od tysiącleci Wschód i Zachód wzajemnie się przenikają, łączą, ale i walczą o strefy wpływów, zwiedzić zabytki, miasta, cuda przyrody, które są niepowtarzalne i unikatowe, to wybierzmy się do trzech fascynujących krajów: Czarnogóry, Serbii lub Bośni i Hercegowiny. Gościnni i otwarci na turystów, zawsze weseli i chętni do zabawy mieszkańcy Bałkanów, pokażą nam jak spędzać wolny czas w licznych restauracjach, kawiarniach, delektować się wyśmienitym winem i mocną czarną kawą. Chętnie pochwalą się narodowymi potrawami oraz piękną, rytmiczna muzyką. Gwiazdki Michelin Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających. Trójstopniowa ocena: Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie. Jak to się robi? Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach. Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione. Jedyny taki system. Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane. Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata. |
EAN | 9788324649266 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2011-04-20 |
ISBN | 978-83-246-4926-6 |
Seria | Michelin, Zielony Przewodnik Michelin |
Autor | praca zbiorowa |
Wydawca | Bezdroża |
Ilość stron | 320 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 115x240 |