KSIĄŻKA
Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu - Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska [KSIĄŻKA]
Kategoria | Popularnonaukowe |
Autor | Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska |
Ilość stron | 112 |
Okładka | twarda |
Opis |
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. |
EAN | 9788381501064 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2020-11-25 |
ISBN | 978-83-8150-106-4 |
Autor | Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska |
Wydanie | 1 |
Rok wydania | 2020 |
Ilość stron | 112 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Długość (razem z opakowaniem) | 370 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 272 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 20 |