KSIĄŻKA
Dobra kuchnia. Domowy wypiek chleba - twarda - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Ilość stron | 112 |
Okładka | twarda |
Opis | Nie sposób stwierdzić, kto i kiedy upiekł pierwszy chleb, wiadomo, że rzemiosło piekarskie doskolnale opanowali starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystywali w tym celu ziarno pszenicy i jęczmienia. Do rangi sztuki wypiek chleba podnieśli Grecy. W III w. p.n.e. Atenajos, grecki lekarz i znakomity znawca kuchni z czasów Klaudiusza i Nerona, doliczył się co najmniej 72 rodzajów pieczywa. Do tej pory chleb jest składnikiem naszych posiłków każdego dnia, ale również symbolem. O ważnej roli tego produktu w życiu i obyczajach świadczą ludowe powiedzenia i przysłowia, takie jak ""Chleb w domu - włodarz, w pracy- przyjaciel, w drodze - towarzysz"". Z chlebem chodziło się na chrzciny, w swaty, na ślub, chlebem i solą witało się znakomitych gości. Zgromadzone w książce wiadomości pomogą zaznajomić się z zasadami i recepturami wypieku różnych rodzajów pieczywa. A dla cierpliwych i pilnnych Czytelników najlepszą nagrodą będzie cudowny zapach świeżego chleba. |
EAN | 9788362976164 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-62976-16-4 |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Ilość stron | 112 |
Okładka | twarda |
Wymiary | 165 x 240 mm |
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie świata i regionalne
Książki