KSIĄŻKA
Dobra kuchnia. Kuchnia klasztorna - Krzysztof Żywczak [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Krzysztof Żywczak |
Ilość stron | 144 |
Okładka | twarda |
Opis |
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów patelni i kadzidła. Dla opatów i opatek zdrowe odżywianie miało ogromne znaczenie, zapewniało bowiem sprawność fizyczną i umysłową. Jedzenie miało być proste, ale smaczne. Do niniejszej książki trafiły przepisy nieraz zapomniane, czasem nieco unowocześnione, którymi podzielili się zarówno klasztorni kucharze, mnisi i świeccy, jak i bywalcy refektarza. Wszystkie jednak w jakiś sposób zmodyfikowane przez ich autorów, którzy co dzień doskonalą swoje umiejętności i dopieszczają receptury. Kuchnia bogata w smaki i aromaty, a uboga w konserwanty i środki chemiczne. Niecodzienna książka kucharska, która jest bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami. |
EAN | 9788362976546 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-62976-54-6 |
Autor | Krzysztof Żywczak |
Rok wydania | 2012 |
Wydawca | Dragon |
Ilość stron | 144 |
Okładka | twarda |
Wymiary | 165 x 240 |
Długość (razem z opakowaniem) | 248 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 170 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 18 |
Krzysztof Żywczak
Kuchnie świata i regionalne
Książki