KSIĄŻKA
Dobra kuchnia. Kuchnia klasztorna - Krzysztof Żywczak [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Krzysztof Żywczak
Ilość stron 144
Okładka twarda
Opis W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów patelni i kadzidła. Dla opatów i opatek zdrowe odżywianie miało ogromne znaczenie, zapewniało bowiem sprawność fizyczną i umysłową. Jedzenie miało być proste, ale smaczne.
Do niniejszej książki trafiły przepisy nieraz zapomniane, czasem nieco unowocześnione, którymi podzielili się zarówno klasztorni kucharze, mnisi i świeccy, jak i bywalcy refektarza. Wszystkie jednak w jakiś sposób zmodyfikowane przez ich autorów, którzy co dzień doskonalą swoje umiejętności i dopieszczają receptury. Kuchnia bogata w smaki i aromaty, a uboga w konserwanty i środki chemiczne. Niecodzienna książka kucharska, która jest bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami.
EAN 9788362976546
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-62976-54-6
Autor Krzysztof Żywczak
Rok wydania 2012
Wydawca Dragon
Ilość stron 144
Okładka twarda
Wymiary 165 x 240
Długość (razem z opakowaniem) 248
Szerokość (razem z opakowaniem) 170
Wysokość (razem z opakowaniem) 18