KSIĄŻKA
Dzika Kuchnia - Łukasz Łuczaj [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Fizjoterapia, rehabilitacja |
Autor | Łukasz Łuczaj |
Ilość stron | 320 |
Okładka | twarda |
Opis | "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji. |
EAN | 9788310123787 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2013-06-21 |
ISBN | 978-83-10-12378-7 |
Autor | Łukasz Łuczaj |
Rok wydania | 2013 |
Ilość stron | 320 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 18,9 x 24,5 cm |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 24 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 195 |
Długość (razem z opakowaniem) | 250 |
Łukasz Łuczaj
Fizjoterapia, rehabilitacja
Książki