KSIĄŻKA
Dzika Kuchnia - Łukasz Łuczaj [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Fizjoterapia, rehabilitacja
Autor Łukasz Łuczaj
Ilość stron 320
Okładka twarda
Opis "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
EAN 9788310123787
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2013-06-21
ISBN 978-83-10-12378-7
Autor Łukasz Łuczaj
Rok wydania 2013
Ilość stron 320
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 18,9 x 24,5 cm
Wysokość (razem z opakowaniem) 24
Szerokość (razem z opakowaniem) 195
Długość (razem z opakowaniem) 250