KSIĄŻKA
Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów - Marie France Delpech [KSIĄŻKA]
Wysyłamy w 72h
Kategoria | Dania główne |
Autor | Marie France Delpech |
Ilość stron | 208 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Opis |
Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami i nie trać czasu w kuchni! Święta Hildegarda z Bingen - doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka - jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie. Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis. Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę. MARIE-FRANCE DELPECH - z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen. Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: \"Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę - naukę, która wciąż budzi zainteresowanie\". W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne! FRAGMENT Panisse 250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy sól ziołowa św. Hildegardy 3 łyżki curry olej słonecznikowy 1 l wody Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając. Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli. |
EAN | 9788367742214 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2023-10-13 |
ISBN | 978-83-67742-21-4 |
Autor | Marie France Delpech |
Tłumaczenie | Adriana Celińska |
Rok wydania | 2023 |
Ilość stron | 208 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 160 |
Długość (razem z opakowaniem) | 230 |