KSIĄŻKA
Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - od starożytności do współczesności - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]
3799
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Kategoria | Opracowania ogólne |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Ilość stron | 304 |
Okładka | twarda |
Opis |
\"Armia maszeruje na brzuchu\" - w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni - w dosłownym tego słowa znaczeniu - od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami. |
EAN | 9788383481852 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2024-03-07 |
ISBN | 978-83-8348-185-2 |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Rok wydania | 2024 |
Ilość stron | 304 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Andrzej Fiedoruk
Opracowania ogólne
Książki