KSIĄŻKA
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Luca Cesari [KSIĄŻKA]
Wysyłamy w 24h
Zamów w ciągu 2 dni 29 minut,
a otrzymasz produkt już w wtorek!
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Luca Cesari |
Ilość stron | 336 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Opis |
\"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka\". Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o \"tradycyjnych\" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni \"jedynymi słusznymi\" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. \"Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni\". Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim |
EAN | 9788324084159 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2022-06-01 |
ISBN | 978-83-240-8415-9 |
Autor | Luca Cesari |
Tłumaczenie | MATEUSZ KŁODECKI |
Rok wydania | 2022 |
Wydanie | 1 |
Ilość stron | 336 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Długość (razem z opakowaniem) | 210 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 140 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 25 |