KSIĄŻKA
Kuchnia kresowa - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Andrzej Fiedoruk
Ilość stron 266
Okładka twarda
Opis Kuchnia kresowa. Ileż to opowieści, mitów i legend zabarwionych nutką nostalgii za rajem, a może młodością utraconą. W licznych rozprawach problem Kresów rozważa się na kilku płaszczyznach: historycznej, społeczno-gospodarczej czy też jako swoistą przestrzeń symboliczną. Sądzę, że to ostatnie określenie będzie najbardziej interesujące przy ocenie naszego narodowego stosunku do kresowych specjałów. Zapewne ogromny wpływ miała opinia, którą ukształtowała kultura i sztuka, szczególnie z okresu zaborów, tworzona ku pokrzepieniu serc. Zapewne i opowieści babć i dziadków zrobiły swoje. Zarówno Kresy, jak i ich kuchnię traktujemy jako miłość utraconą, a ta zapada najgłębiej w zakamarki naszej duszy. Powstaje swego rodzaju mit, ten zaś rządzi się swoimi prawami, przekształcając nasz indywidualny odbiór. Andrzej Fiedoruk Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze dania kuchni kresowej: cepeliny, bliny, kulebiaki, kołduny, barszcze, kiełbasy, bigosy, a także ciasta, lody oraz wyśmienite domowe nalewki i orzeźwiające kwasy bezalkoholowe. Różnorodność i bogactwo smaków zadowolą każdego miłośnika i znawcę domowych, tradycyjnych potraw.
EAN 9788375060133
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-7506-013-3
Autor Andrzej Fiedoruk
Rok wydania 2008
Wydawca Zysk i S-ka
Ilość stron 266
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 155 x 235 mm
Długość (razem z opakowaniem) 245
Szerokość (razem z opakowaniem) 155
Wysokość (razem z opakowaniem) 24