KSIĄŻKA
Kuchnia Lwowska - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Andrzej Fiedoruk
Ilość stron 352
Okładka twarda
Opis Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa.
Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Andrzej Fiedoruk

Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
EAN 9788375062021
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-7506-202-1
Autor Andrzej Fiedoruk
Rok wydania 2010
Wydawca Zysk i S-ka
Ilość stron 352
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 155 x 235 mm
Długość (razem z opakowaniem) 240
Szerokość (razem z opakowaniem) 160
Wysokość (razem z opakowaniem) 30