KSIĄŻKA
Kuchnia Lwowska - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Ilość stron | 352 |
Okładka | twarda |
Opis |
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych. Andrzej Fiedoruk Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa. |
EAN | 9788375062021 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-7506-202-1 |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Rok wydania | 2010 |
Wydawca | Zysk i S-ka |
Ilość stron | 352 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 155 x 235 mm |
Długość (razem z opakowaniem) | 240 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 160 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 30 |
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie świata i regionalne
Książki