KSIĄŻKA
Kuchnia Podlaska - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Ilość stron | 256 |
Okładka | twarda |
Opis |
Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki. Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzikiej i zapomnianej. Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie "Gość w dom, Bóg w dom" nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru. |
EAN | 9788372989345 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 83-7298-934-6 |
Autor | Andrzej Fiedoruk |
Rok wydania | 2006 |
Wydawca | Zysk i S-ka |
Ilość stron | 256 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 155 x 235 mm |
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie świata i regionalne
Książki