KSIĄŻKA
Kuchnia Wegetariańska Sałatki, Dania Z Warzyw I Owoców - Małgorzata Duży, Norbert Duży [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Małgorzata Duży, Norbert Duży
Ilość stron 240
Okładka miękka, broszurowa
Opis
Jeśli chcesz długo cieszyć się doskonałym samopoczuciem, mieć niespożytą energię, nowe pomysły i wciąz młodzieńczy zapał do twórczej pracy, to wzbogać swoją codzienną dietę o soczyste owoce i pełne witamin warzywa. Są one kopalnią pełnowartościowych substancji odżywczych, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również je leczą. Dajemy Ci do dyspozycji 450 ciekawych, pełnych fantazji przepisów na sałatki, surówki, dania obiadowe i desery, które zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciól, a Tobie, dzięki łatwości przygotowania, pozwolą na zaoszczędzenie czasu, energii i pieniędzy. Olbrzymia różnorodność i nieograniczone możliwości zestawień prezentowanych przepisów pozwolą Ci na nowo odkryć świat Twojej kuchni - kuchni wegeteriańskiej.
Spis treści: Wstęp....... 17 Sałatki, surówki i sosy ..... 1. Sałatka ryżowa..... 47 2. Sałatka warstwowa..... 47 3. Sałatka Eli..... 48 4. Sałatka z ananasem..... 48 5. Sałatka lodowa z tuńczykiem..... 48 6. Sałatka Maryni..... 49 7. Sałatka lodowa..... 49 8. Sałatka śledziowa..... 50 9. Sałatka z rzodkiewki..... 50 10. Sałatka z porów..... 51 11. Sałatka z porów II..... 51 12. Sałatka z makaronem..... 52 13. Surówka z selera..... 52 14. Sałatka z zielonych pomidorów..... 52 15. Sałatka z kapusty pekińskiej..... 53 16. Sałatka serowa z kapusty pekińskiej..... 54 17. Sałatka włoska..... 54 18. Sałatka sojowa..... 55 19. Sałatka z ryżu II..... 55 20. Sałatka z jaj..... 56 21. Sałatka z melona..... 56 22. Sałatka z porów i ananasów..... 57 23. Sałatka Adasia..... 57 24. Surówka owocowa..... 57 25. Sałatka włoska II..... 58 26. Sałatka wykwintna..... 58 27. Sałatka z makaronem II..... 58 28. Sałatka fasolowa z klopsami sojowymi..... 59 29. Sałatka Anety..... 59 30. Sałatka fasolowa..... 60 31. Sałatka z cukinii..... 60 32. Sałatka z cebuli..... 61 33. Buraki z jabłkiem..... 61 34. Surówka jarzynowa..... 61 35. Kapusta z grzybami..... 62 36. Sałatka fasolowo-ryżowa..... 62 37. Sałatka owocowa..... 63 38. Sałatka ze śliwkami..... 63 39. Sałatka z białej kapusty..... 63 40. Sałatka z pieczarek z serem..... 64 41. Sałatka z bobu..... 64 42. Surówka z kapusty kiszonej, węgierska..... 65 43. Sałatka z brukselki..... 65 44. Surówka z czarnej rzodkwi..... 65 45. Sałatka serowa..... 66 46. Sałatka z serem feta..... 66 47. Sałatka z serem feta II..... 66 48. Sałatka z soczewicy..... 67 49. Sałatka z czerwoną fasolą..... 67 50. Sałatka z groszku konserwowanego..... 68 51. Sałatka z czerwonej kapusty..... 68 52. Surówka z czerwonej kapusty w sosie..... 69 53. Surówka z selera naciowego z jogurtem brzoskwioniowym..... 69 54. Surówka z selera z owocami..... 69 55. Surówka z porów i jabłek ..... 70 56. Sałatka z ziemniaków..... 70 57. Sałatka z fasoli z orzechami..... 71 58. Sałatka jarzynowa z soją..... 71 59. Surówka z kiszonej kapusty z soją..... 72 60. Sałatka z winogronami..... 72 61. Sałatka owocowa z winogronami w jogurcie..... 73 62. Sałatka owocowa z ananasem..... 73 63. Sałatka z brukselki..... 73 64. Surówka z selera..... 74 65. Surówka z porów i papryki..... 74 66. Sałatka kukurydziana..... 75 67. Sałatka ryżowa z serem feta..... 75 68. Sałatka z gotowanego kalafiora..... 75 69. Sałatka z soją..... 76 70. Sałatka z kiełkami sojowymi..... 76 71. Sałatka z ziemniaków z warzywami..... 77 72. Sałatka z białym serem..... 77 73. Sałatka z białym serem II..... 77 74. Surówka z białej rzepy..... 78 75. Surówka z porów II..... 78 76. Surówka z kapusty..... 78 77. Sałata zielona z kiełkami..... 79 78. Sałatka z fasoli..... 79 79. Surówka z buraków..... 79 80. Surówka z kapusty włoskiej..... 80 81. Surówka z papryki..... 80 82. Sałatka z pomidorów..... 80 83. Sałatka z cykorii..... 81 84. Surówka z cykorii..... 81 85. Sałatka z brokułami..... 81 86. Surówka z selera naciowego II ..... 82 87. Surówka z selerem..... 82 88. Sałatka z papryką..... 83 89. Sałatka amerykańska..... 83 90. Kolorowa sałatka..... 83 91. Sałatka ze szparagów..... 84 92. Sałatka z kiełkami rzodkiewki..... 84 93. Sałatka z buraczków po włosku..... 84 94. Sałatka z soczewicą..... 85 95. Sałatka jarzynowa z soją..... 85 96. Sałatka jarzynowa z majonezem, tradycyjna, śląska..... 86 97. Sałatka jarzynowa z fasolką perłową..... 86 98. Sałatka ryżowo-fasolowa..... 87 99. Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta..... 87 100. Sałatka z cykorii..... 87 101. Sałatka z kalafiora II..... 88 102. Sałatka ze świeżej kapusty..... 88 103. Sałatka z gruszek Małgosi..... 88 104. Sałatka z kapusty pekińskiej z mozorellą..... 89 105. Sałatka z pomidorów w sosie z bryndzy..... 89 106. Sałatka meksykańska..... 89 107. Sałata zielona z rokpolem..... 90 108. Sałatka z serem tofu..... 90 109. Sałatka z soczewicy i jabłek..... 90 110. Sałatka z fasoli i ziemniaków..... 91 111. Sałata zielona po kalifornijsku..... 91 112. Sałatka ryżowo-porowa..... 91 113. Sałatka ryżowa z kukurydzą..... 92 114. Sałatka z cykorii, pora i żółtego sera..... 92 115. Sałatka z fasolki z jabłkami..... 92 116. Sałatka z soją lub soczewicą z ziemniakami..... 93 117. Sałatka z kapusty pekińskiej, groszku i kukurydzy..... 93 118. Sałatka z cykorii z grejpfrutem..... 94 119. Sałatka z serem feta..... 94 120. Sałatka dla smakosza..... 94 121. Mizeria z cukini..... 95 122. Surówka z kalafiora..... 95 123. Surówka fantazyjna..... 95 124. Surówka z buraków..... 96 125. Surówka z cebuli..... 96 126. Surówka z selera z marchwią..... 96 127. Surówka z buraków i jabłek..... 97 128. Surówka z białej kapusty..... 97 129. Surówka z kapusty z orzechami..... 97 130. Surówka z białej kapusty z serem żółtym..... 98 131. Surówka z porów z marchwią i orzechami..... 98 132. Surówka z białej rzepy z marchwią..... 98 133. Surówka z kiszonej kapusty..... 99 134. Surówka z pieczarek..... 99 135. Surówka z marchewki z sosem sałatkowym..... 99 136. Sałatka z bobu..... 100 137. Sałatka z kapusty pekińskiej..... 100 138. Sałatka z brokułów..... 100 139. Sałatka z pomidorów i korniszonów..... 101 ..... Dania obiadowe z warzyw i owoców ..... ..... 1. Kotlety z ziemniaków Joli..... 105 2. Satarasz..... 105 3. Ziemniaczane paszteciki..... 105 4. Placki ziemniaczane Eli..... 106 5. Suflet serowy..... 106 6. Kotlety sojowe zapiekane z pieczarkami..... 107 7. Kotlety gniazdka jaskółcze..... 107 8. Placki ziemniaczane serowo-cebulowe..... 108 9. Kotlety z kalarepy..... 108 10. Kotlety sojowe po góralsku..... 108 11. Hamburgery warzywne..... 109 12. Łosoś w jarzynach..... 109 13. Lazania ze szpinakiem Beaty..... 110 14. Soja w sosie curry..... 111 15. Brokuły w serowej panierce..... 111 16. Strogonow sojowy..... 112 17. Kotlety z kabaczka..... 112 18. Makaron spagetti w sosie pomidorowo-sojowym..... 113 19. Leczo..... 113 20. Paprykarz sojowy..... 114 21. Kotlety sojowe pieczone z jabłkami..... 114 22. Bigos warzywny..... 115 23. Sajgonki warzywne..... 116 24. Kotlety warzywne Kasi..... 116 25. Placki ziemniaczane z kabaczkiem..... 117 26. Tacos..... 117 27. Krokiety z kiełbaskami sojowymi..... 118 28. Ziemniaki z kapustą po śląsku..... 118 29. Bakłażany nadziewane..... 119 30. Hot dogi wegetariańskie..... 119 31. Kotlety z białego sera..... 120 32. Klopsy sojowe zapiekane z brukselką..... 120 33. Kotlety z białej kapusty..... 121 34. Kotlety z bakłażana..... 121 35. Zapiekanka..... 121 36. Kotlety z kapusty włoskiej..... 122 37. Pizza..... 122 38. Zapiekanka z ziemniaków..... 123 39. Kotlety z ryżu..... 123 40. Krokiety orzechowe..... 123 41. Kotlety sojowe w sosie curry..... 124 42. Sos kukurydziany do kotletów..... 124 43. Ryż z sosem warzywnym..... 125 44. Kotlety sojowe domowe..... 125 45. Omlet z jabłkami lub bananami..... 125 46. Ryż z granulatem sojowym..... 126 47. Potrawka z soi i soczewicy..... 126 48. Szaszłyki wegetariańskie z grila..... 127 49. Kostka sojowa w sosie..... 127 50. Krokiety z groszku..... 128 51. Krokiety ziemniaczano-orzechowe..... 128 52. Kotlety z ziemniaków..... 129 53. Soczewica w sosie..... 129 54. Nadziewana cebula..... 129 55. Ziemniaki zapiekane..... 130 56. Duszone ziemniaki z pieczarkami..... 130 57. Omlet biszkoptowy..... 131 58. Risotto..... 131 59. Cukinia w cebuli..... 131 60. Gulasz warzywny z kostką sojową..... 132 61. Kotlety z cukinii..... 132 62. Jabłka smażone z ryżem..... 132 63. Klopsy z fasoli..... 133 64. Kluski ostre..... 133 65. Kluski prażuchy..... 133 66. Suflet serowy..... 134 67. Ziemniaki zapiekane w całości..... 134 68. Ziemniaki zapiekane w całości z grzybami..... 135 69. Kotlety sojowo-czosnkowe w sosie..... 135 70. Kotlet mielony warzywno-sojowy..... 136 71. Kotlet mielony z kapusty..... 136 72. Krokiety serowe..... 137 73. Klopsy z grochu..... 137 74. Klopsy z grzybów..... 138 75. Panierowany kalafior..... 138 76. Omlet grzybowy..... 138 77. Nasiona soi w sosie pomidorowym..... 139 78. Kuleczki ziemniaczano-serowe..... 139 79. Ziemniaczane placuszki..... 140 80. Leczo węgierskie..... 140 81. Fasolka szparagowa-czosnkowa..... 141 82. Zapiekanka z dyni..... 141 83. Zapiekanka z kiszoną kapustą..... 142 84. Papryka w cieście..... 142 85. Zapiekana brukselka ..... 143 86. Ryż z warzywami..... 143 87. Frytki z patisona..... 143 88. Krokiety ryżowe..... 144 89. Pizza z makaronem..... 144 90. Kabaczek w sosie pomidorowym..... 145 91. Pizza włoska..... 145 92. Zapiekany makaron..... 146 93. Omlet z orzechami..... 146 94. Omlet z cukini..... 146 95. Zapiekana brukselka II..... 147 96. Pizza z ziemniaków..... 147 97. Zapiekanka z brokułów..... 148 98. Cukinia zapiekana z pomidorami..... 148 99. Zapiekanka ziemniaczana..... 149 100. Zapiekanka z makaronu..... 149 101. Makaron z warzywami, podsmażany..... 149 102. Pszenica w warzywnym sosie..... 150 103. Wykwintna zapiekanka z ziemniaków..... 150 104. Boczniaki z ryżem..... 151 105. Boczniaki po chińsku..... 151 106. Wegetariańska fasolka po bretońsku..... 152 107. Danie z kiszonej kapusty..... 152 108. Omlet z warzywami..... 152 109. Ryż podsmażany z papryką i rokpolem..... 153 110. Fasolka mung na gęsto..... 153 111. Warzywa przysmażane z ryżem..... 153 112. Spagetti wegetariańskie..... 154 113. Złożona wersja sosu do spagetti..... 154 114. Zapiekany ziemniak z pomidorami i jajkami..... 155 115. Gołąbki wegetariańskie..... 155 116. Makaron z kapustą..... 156 117. Kitri..... 156 118. Kostka sojowa z cukinią..... 156 119. Leczo II..... 157 120. Kotlety z sera żółtego..... 157 121. Bigos wegetariański..... 157 122. Kostka sojowa podsmażana z cebulą..... 158 123. Makaron zapiekany z serem..... 158 124. Wegetariański, domowy placek po węgiersku..... 159 125. Gołąbki z czerwonej kapusty..... 159 126. Gulasz sojowy..... 160 127. Papryka nadziewana..... 160 128. Ryż na słodko z owocami..... 161 129. Ryż zapiekany z bananami..... 161 130. Placki serowo-ziemniaczane..... 161 131. Inne placki ziemniaczane..... 162 132. Kluski serowe..... 162 133. Naleśniki musli..... 162 134. Naleśniki z grzybami, panierowane..... 163 135. Ziemniaki z piekarnika..... 163 136. Pizza z papryką..... 164 137. Kotlety z pszenicy ..... 164 138. Placek z cukinii ..... 165 139. Kotlety z płatków owsianych..... 165 140. Kotlety z selera..... 166 141. Marchewki panierowane..... 166 142. Kotlety z kalafiora..... 166 143. Kotlety mielone z boczniaków..... 167 144. Boczniaki panierowane..... 167 145. Kotlety z białej rzepy..... 167 146. Kotlety z kukurydzy..... 168 147. Cebula w cieście..... 168 148. Pieczarki panierowane..... 168 ..... Zupy ..... ..... 1. Grochówka z zielonego groszku..... 171 2. Zupa fasolowa inaczej..... 171 3. Grochówka na gęsto..... 172 4. Kapuśniak włoski..... 172 5. Zupa ziemniaczana krem..... 172 6. Pomidorowa z soją..... 173 7. Zupa jarzynowa przysmażana..... 173 8. Pyszna zupa ziemniaczana..... 174 9. Zupa koperkowa..... 174 10. Krupnik z soją..... 174 11. Zupa cebulowa..... 175 12. Zupa krem ze szparagów..... 175 13. Zupa krem z pieczarek..... 176 14. Wodzionka..... 176 15. Kapuśniaczek z kostką sojową..... 176 16. Zupa z kolorowej fasolki..... 177 17. Rosół wegetariański..... 177 18. Zupa pomidorowa..... 178 19. Zupa pieczarkowa..... 178 20. Zupa krem z brokułów..... 178 21. Barszcz czerwony wegetariański..... 179 22. Krupnik z ziemniakami..... 179 23. Zupa parzybroda..... 179 24. Grysiczek..... 180 25. Grochówka..... 180 26. Zupa z kukurydzy..... 181 27. Zupa z brukselki..... 181 28. Zupa krem z selera..... 181 29. Zupa serowa..... 182 30. Zupa z pszenicą..... 182 31. Chłodnik z warzyw..... 182 32. Chłodnik pomidorowy..... 183 33. Zupa chińska 5 smaków..... 183 34. Żurek..... 183 35. Zupa z czerwonej kapusty..... 184 36. Zupa ziemniaczana ze śmietaną..... 184 37. Zupa fasolowa z kostką sojową..... 184 38. Zupa z młodych buraczków, botwinka..... 185 39. Zupa z zielonego groszku..... 185 40. Wegetariański rosół z parmezanem..... 185 41. Zupa ze świeżych ogórków..... 186 42. Wegetariańska zupa meksykańska..... 186 43. Zupa pomidorowa węgierska..... 187 44. Zupa z kalarepy..... 187 45. Zupa ryżowa..... 187 46. Zupa ogórkowa..... 188 47. Zupa z soczewicy..... 188 48. Zupa jarzynowa - krem..... 188 49. Zupa jarzynowa z papryką i kukurydzą..... 189 50. Zupa krem z dyni..... 189 51. Zupa z fasoli szparagowej..... 190 52. Zupa krem z marchwi..... 190 53. Zupa z kapusty włoskiej z granulatem sojowym..... 190 54. Zupa kalafiorowa..... 191 55. Zupa węgierska..... 191 56. Zupa krem z ziemniaków..... 191 57. Zupa prowansalska..... 192 58. Zupa z cukini..... 192 59. Zupa truskawkowa..... 192 ..... Sosy i dipy ..... ..... 1. Sos czosnkowy do sałatek..... 195 2. Sos czosnkowy..... 195 3. Sos curry..... 195 4. Sos paprykowy..... 195 5. Sos serowy z orzechami..... 196 6. Sos serowy..... 196 7. Sos cebulowy..... 196 8. Sos chrzanowy na ciepło..... 197 9. Sos pomidorowy na ostro..... 197 10. Sos musztardowy na zimno..... 197 11. Sos koperkowy do jaj na twardo..... 198 12. Dip z bryndzy..... 198 13. Sos pomidorowy..... 198 14. Sos pomidorowy na śmietanie..... 199 15. Sos cebulowo-czosnkowy..... 199 16. Sos tatarski..... 199 17. Dip owocowy..... 200 18. Dip majonezowy..... 200 19. Dip jogurtowy..... 200 20. Klasyczny sos winegret..... 200 21. Sos cebulowo-jabłkowy..... 201 22. Dip czosnkowy..... 201 ..... Pasty do chleba..... ..... 1. Paprykarz domowy..... 205 2. Pasta serowa..... 205 3. Pasta z pora..... 205 4. Pasta z grochu..... 206 5. Pasta z tuńczykiem..... 206 6. Pasta z soczewicy..... 207 7. Galaretka warzywna..... 207 8. Pasta z serka topionego..... 207 9. Pasztet z sera białego..... 208 10. Pasta z soczewicy..... 208 11. Pasta z selera..... 208 12. Pasta z sera żółtego..... 209 13. Pasta twarogowo-jajeczna..... 209 14. Pasta twarogowo-warzywna..... 209 15. Pasta twarogowo-czosnkowa..... 210 16. Pasta bananowa..... 210 17. Pasztet z grochu..... 210 18. Pasta z fasolki mung..... 211 19. Pasta z pora z ogórkami..... 211 20. Pasta z fasoli..... 211 21. Pasta z jajek..... 212 22. Pasta z sera topionego z orzechami włoskimi..... 212 23. Pasta warzywna..... 212 24. Pasta z twarożku z rzodkwią..... 212 25. Pasta z zielonego groszku..... 213 26. Pasztet z soi..... 213 27. Pasztet warzywny..... 214 ..... Ciasta, desery, napoje ..... ..... 1. Biszkopt z owocami..... 217 2. akowe ciast ..... 217 3. Kruche ciasto z rabarbarem..... 218 4. Ciasto drożdżowe maślane z migdałami..... 218 5. Babka z marchewki..... 219 6. Koktajl bananowy..... 219 7. Kokosanki..... 220 8. Zapiekanki serowo-gruszkowe..... 220 9. Chalawa..... 221 10. Koktajl porzeczkowy..... 221 11. Koktajl warzywny..... 222 12. Kisiel porzeczkowy..... 222 13. Kisiel truskawkowy..... 222 14. Kisiel z jabłek..... 223 15. Malinowy deser..... 223 16. Ciasto z wiśniami..... 223 17. Ciasto cytrynowe..... 224 18. Marchwiowa babka..... 224 19. Piernik sojowy..... 225 20. Ciasteczka owsiane..... 225 21. Ryżowe ciasteczka..... 226 22. Otrębowe babeczki..... 226 23. Sezamowe ciasteczka..... 226 24. Ciasteczka serowe..... 227 25. Słone ciasteczka..... 227 26. Sezamki..... 227 27. Kokosanki..... 228 28. Keks..... 228 29. Babka jogurtowa..... 228 30. Jabłecznik na kruchym spodzie..... 229 31. Ciasto owocowe, kokosowe..... 229 32. Placek jabłkowo-orzechowy..... 230 33. Ciasto drożdżowe nadziewane..... 230 34. Ciasto z dyni..... 231 35. Pączki diabełki..... 231 36. Puding waniliowy..... 231 37. Pączki angielskie..... 232 38. Nadziewane brzoskwinie..... 232 39. Jabłka pieczone..... 232 40. Torcik na zimno..... 233 41. Deser z czarnej porzeczki..... 233 42. Sałatka z melona..... 233 43. Koreczki owocowe..... 234 44. Sałatka owocowa w arbuzie..... 234 45. Sałatka owocowa..... 234 46. Napój pomarańczowy..... 235 47. Napój marchewkowo-pomarańczowy..... 235 48. Napój jabłkowo-miętowy..... 235
Fragment: Dlaczego wegetarianizm jest ważny? Wegetarianizm jako zjawisko ma wiele aspektów: - etyczno-estetyczny, - ekonomiczny, - zdrowotny, - religijno-ascetyczny. Wegetarianizm jest przede wszystkim tańszy i pozwala na wyżywienie większej ilości ludzi na tym samym areale ziemi. Warto zastanowić się, że podczas gdy miliony ludzi głodują, świat produkuje więcej żywności (pochodzenia roślinnego), niż potrzebuje. Hodowane na mięso zwierzęta jedzą około 5 do 10 razy więcej żywności roślinnej niż ludzie, a powoduje to bardzo niewielki przyrost żywności (mięsa czy produktów mlecznych) w stosunku do ilości zjadanego pożywienia. Myślę, że czytelników powinien zainteresować przede wszystkim aspekt zdrowotny wegetarianizmu. Odżywianie wegetariańskie jest dla człowieka naturalne i stanowi zdrowy system żywienia, może też wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i przedłużać życie. Twierdzą tak zwłaszcza lekarze zajmujący się przyrodolecznictwem oraz wegetarianie, którzy zazwyczaj czują się dobrze, są zdrowi i pełni energii. Niekwestionowanym dowodem przystosowania człowieka do pokarmu roślinnego jest porównanie cech drapieżników z właściwościami owocożernych. Wskazuje ono jednoznacznie, że budowa i sposób funkcjonowania tych części organizmu, które służą zdobywaniu pokarmu i jego przyswajaniu, są identyczne jak u owocożerców (np. małp). 1. Zęby drapieżników charakteryzują się tym, że siekacze są słabo rozwinięte, podczas gdy trzonowe są ostre, długie, szpiczaste. Natomiast u orangutana, podobnie jak u człowieka, siekacze są rozwinięte dobrze, a trzonowce są płaskie, przystosowane do rozgniatania i rozcierania pokarmu. 2. Ślina mięsożerców ma skład potrzebny do trawienia białka zwierzęcego, nie zawiera składników przeznaczonych do trawienia skrobi, jej odczyn jest kwaśny. Ślina owocożercy jest alkaliczna, przystosowana do trawienia skrobi i cukrów złożonych. 3. Żołądek mięsożercy ma kształt okrągłego woreczka i wydziela 10 razy więcej kwasu solnego niż żołądek człowieka. Kształt żołądka roślinożernych jest zupełnie inny, bardziej podłużny, o złożonej strukturze. 4. Jelito mięsożercy jest 3 razy dłuższe niż jego tułów, natomiast jelito roślinożercy jest dłuższe od tułowia 12 razy. 5. Wątroba wszystkich roślinożernych posiada zdolność do eliminowania niewielkich ilości kwasu moczowego. Wątroba mięsożerców jest o wiele bardziej aktywna, zdolna do usuwania z organizmu 10 do 15 razy więcej kwasu moczowego niż wątroba orangutana czy człowieka. 6. Ręce owocożerców i człowieka zaopatrzone są w długie, ruchliwe palce, przystosowane do zrywania owoców, podczas gdy kończyny drapieżników mają twarde, ostre pazury, służące do zabijania i rozdzierania mięsa. 7. Skóra drapieżników, w przeciwieństwie do owocożerców, nie ma porów i nie wydziela potu. 8. Język mięsożerców jest szorstki, a owocożerców gładki. Przewód pokarmowy człowieka czterokrotnie dłuższy od przewodu trawiennego drapieżników, nadaje się do trawienia pokarmów roślinnych, które później niż mięso ulegają procesom gnilnym. To dlatego podczas spożywania mięsa przez człowieka wytwarzają się związki chemiczne o właściwościach trujących. Część z nich zostaje wydalona z kałem, a część wchłonięta przez tkanki ciała, tworząc źródła ognisk zapalnych i tak zwane złogi, będące nieustanną przyczyną zatruwania organizmu. Zarówno u ludzi, jak i u zwierząt głównym miejscem ich odkładania się jest tkanka tłuszczowa. Stanowi to dodatkową przyczynę szkodliwości jadania słoniny i innych tłuszczów zwierzęcych, ponieważ w miarę procesu trawienia uwalniane zostają wszystkie zmagazynowane w nich toksyny. Istnienie złogów przejawia się w postaci różnych chorób. Do najpospolitszych schorzeń spowodowanych nieustannymi procesami gnilnymi i nadmiarem białka zwierzęcego należą: rak odbytnicy, zaparcia, cukrzyca, miażdżyca i choroby reumatyczne. Wegatarianizm ważny jest dla wszystkich, którzy poszukują wewnętrznej mocy i doskonałości. Dążenia zmierzające do umocnienia władzy ducha nad ciałem i pożądaniem zwykle łączyły się z wyrzeczeniami w zakresie spożywania napojów alkoholowych i białka zwierzęcego (mięsa). Omawiając wegetarianizm, autorzy często podkreślają motywy etyczne i humanitarne, przedstawiając go jako system filozoficzny. Można jednak praktykować jarstwo okresowo lub stale, wyłącznie ze względów zdrowotnych lub ekonomicznych. Zainteresowanych teoriami wegetarianizmu, weganizmu czy jarstwa odsyłamy do zupełnie innych książek, w których zostały one szczegółowo omówione.
EAN 9788373770355
Dział KSIĄŻKA
Tytuł oryginalny Kuchnia Wegetariańska Sałatki, Dania Z Warzyw I Owoców
ISBN 83-7377-035-6
Autor Małgorzata Duży, Norbert Duży
Rok wydania 2003 Białystok
Wydawca Studio Astropsychologii
Ilość stron 240
Okładka miękka, broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]