Opis |
Jeśli chcesz długo cieszyć się doskonałym samopoczuciem, mieć niespożytą energię, nowe pomysły i wciąz młodzieńczy zapał do twórczej pracy, to wzbogać swoją codzienną dietę o soczyste owoce i pełne witamin warzywa. Są one kopalnią pełnowartościowych substancji odżywczych, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również je leczą.
Dajemy Ci do dyspozycji 450 ciekawych, pełnych fantazji przepisów na sałatki, surówki, dania obiadowe i desery, które zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciól, a Tobie, dzięki łatwości przygotowania, pozwolą na zaoszczędzenie czasu, energii i pieniędzy. Olbrzymia różnorodność i nieograniczone możliwości zestawień prezentowanych przepisów pozwolą Ci na nowo odkryć świat Twojej kuchni - kuchni wegeteriańskiej.
Spis treści:
Wstęp....... 17
Sałatki, surówki i sosy .....
1. Sałatka ryżowa..... 47
2. Sałatka warstwowa..... 47
3. Sałatka Eli..... 48
4. Sałatka z ananasem..... 48
5. Sałatka lodowa z tuńczykiem..... 48
6. Sałatka Maryni..... 49
7. Sałatka lodowa..... 49
8. Sałatka śledziowa..... 50
9. Sałatka z rzodkiewki..... 50
10. Sałatka z porów..... 51
11. Sałatka z porów II..... 51
12. Sałatka z makaronem..... 52
13. Surówka z selera..... 52
14. Sałatka z zielonych pomidorów..... 52
15. Sałatka z kapusty pekińskiej..... 53
16. Sałatka serowa z kapusty pekińskiej..... 54
17. Sałatka włoska..... 54
18. Sałatka sojowa..... 55
19. Sałatka z ryżu II..... 55
20. Sałatka z jaj..... 56
21. Sałatka z melona..... 56
22. Sałatka z porów i ananasów..... 57
23. Sałatka Adasia..... 57
24. Surówka owocowa..... 57
25. Sałatka włoska II..... 58
26. Sałatka wykwintna..... 58
27. Sałatka z makaronem II..... 58
28. Sałatka fasolowa z klopsami sojowymi..... 59
29. Sałatka Anety..... 59
30. Sałatka fasolowa..... 60
31. Sałatka z cukinii..... 60
32. Sałatka z cebuli..... 61
33. Buraki z jabłkiem..... 61
34. Surówka jarzynowa..... 61
35. Kapusta z grzybami..... 62
36. Sałatka fasolowo-ryżowa..... 62
37. Sałatka owocowa..... 63
38. Sałatka ze śliwkami..... 63
39. Sałatka z białej kapusty..... 63
40. Sałatka z pieczarek z serem..... 64
41. Sałatka z bobu..... 64
42. Surówka z kapusty kiszonej, węgierska..... 65
43. Sałatka z brukselki..... 65
44. Surówka z czarnej rzodkwi..... 65
45. Sałatka serowa..... 66
46. Sałatka z serem feta..... 66
47. Sałatka z serem feta II..... 66
48. Sałatka z soczewicy..... 67
49. Sałatka z czerwoną fasolą..... 67
50. Sałatka z groszku konserwowanego..... 68
51. Sałatka z czerwonej kapusty..... 68
52. Surówka z czerwonej kapusty w sosie..... 69
53. Surówka z selera naciowego z jogurtem brzoskwioniowym..... 69
54. Surówka z selera z owocami..... 69
55. Surówka z porów i jabłek ..... 70
56. Sałatka z ziemniaków..... 70
57. Sałatka z fasoli z orzechami..... 71
58. Sałatka jarzynowa z soją..... 71
59. Surówka z kiszonej kapusty z soją..... 72
60. Sałatka z winogronami..... 72
61. Sałatka owocowa z winogronami w jogurcie..... 73
62. Sałatka owocowa z ananasem..... 73
63. Sałatka z brukselki..... 73
64. Surówka z selera..... 74
65. Surówka z porów i papryki..... 74
66. Sałatka kukurydziana..... 75
67. Sałatka ryżowa z serem feta..... 75
68. Sałatka z gotowanego kalafiora..... 75
69. Sałatka z soją..... 76
70. Sałatka z kiełkami sojowymi..... 76
71. Sałatka z ziemniaków z warzywami..... 77
72. Sałatka z białym serem..... 77
73. Sałatka z białym serem II..... 77
74. Surówka z białej rzepy..... 78
75. Surówka z porów II..... 78
76. Surówka z kapusty..... 78
77. Sałata zielona z kiełkami..... 79
78. Sałatka z fasoli..... 79
79. Surówka z buraków..... 79
80. Surówka z kapusty włoskiej..... 80
81. Surówka z papryki..... 80
82. Sałatka z pomidorów..... 80
83. Sałatka z cykorii..... 81
84. Surówka z cykorii..... 81
85. Sałatka z brokułami..... 81
86. Surówka z selera naciowego II ..... 82
87. Surówka z selerem..... 82
88. Sałatka z papryką..... 83
89. Sałatka amerykańska..... 83
90. Kolorowa sałatka..... 83
91. Sałatka ze szparagów..... 84
92. Sałatka z kiełkami rzodkiewki..... 84
93. Sałatka z buraczków po włosku..... 84
94. Sałatka z soczewicą..... 85
95. Sałatka jarzynowa z soją..... 85
96. Sałatka jarzynowa z majonezem, tradycyjna, śląska..... 86
97. Sałatka jarzynowa z fasolką perłową..... 86
98. Sałatka ryżowo-fasolowa..... 87
99. Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta..... 87
100. Sałatka z cykorii..... 87
101. Sałatka z kalafiora II..... 88
102. Sałatka ze świeżej kapusty..... 88
103. Sałatka z gruszek Małgosi..... 88
104. Sałatka z kapusty pekińskiej z mozorellą..... 89
105. Sałatka z pomidorów w sosie z bryndzy..... 89
106. Sałatka meksykańska..... 89
107. Sałata zielona z rokpolem..... 90
108. Sałatka z serem tofu..... 90
109. Sałatka z soczewicy i jabłek..... 90
110. Sałatka z fasoli i ziemniaków..... 91
111. Sałata zielona po kalifornijsku..... 91
112. Sałatka ryżowo-porowa..... 91
113. Sałatka ryżowa z kukurydzą..... 92
114. Sałatka z cykorii, pora i żółtego sera..... 92
115. Sałatka z fasolki z jabłkami..... 92
116. Sałatka z soją lub soczewicą z ziemniakami..... 93
117. Sałatka z kapusty pekińskiej, groszku i kukurydzy..... 93
118. Sałatka z cykorii z grejpfrutem..... 94
119. Sałatka z serem feta..... 94
120. Sałatka dla smakosza..... 94
121. Mizeria z cukini..... 95
122. Surówka z kalafiora..... 95
123. Surówka fantazyjna..... 95
124. Surówka z buraków..... 96
125. Surówka z cebuli..... 96
126. Surówka z selera z marchwią..... 96
127. Surówka z buraków i jabłek..... 97
128. Surówka z białej kapusty..... 97
129. Surówka z kapusty z orzechami..... 97
130. Surówka z białej kapusty z serem żółtym..... 98
131. Surówka z porów z marchwią i orzechami..... 98
132. Surówka z białej rzepy z marchwią..... 98
133. Surówka z kiszonej kapusty..... 99
134. Surówka z pieczarek..... 99
135. Surówka z marchewki z sosem sałatkowym..... 99
136. Sałatka z bobu..... 100
137. Sałatka z kapusty pekińskiej..... 100
138. Sałatka z brokułów..... 100
139. Sałatka z pomidorów i korniszonów..... 101
.....
Dania obiadowe z warzyw i owoców .....
.....
1. Kotlety z ziemniaków Joli..... 105
2. Satarasz..... 105
3. Ziemniaczane paszteciki..... 105
4. Placki ziemniaczane Eli..... 106
5. Suflet serowy..... 106
6. Kotlety sojowe zapiekane z pieczarkami..... 107
7. Kotlety gniazdka jaskółcze..... 107
8. Placki ziemniaczane serowo-cebulowe..... 108
9. Kotlety z kalarepy..... 108
10. Kotlety sojowe po góralsku..... 108
11. Hamburgery warzywne..... 109
12. Łosoś w jarzynach..... 109
13. Lazania ze szpinakiem Beaty..... 110
14. Soja w sosie curry..... 111
15. Brokuły w serowej panierce..... 111
16. Strogonow sojowy..... 112
17. Kotlety z kabaczka..... 112
18. Makaron spagetti w sosie pomidorowo-sojowym..... 113
19. Leczo..... 113
20. Paprykarz sojowy..... 114
21. Kotlety sojowe pieczone z jabłkami..... 114
22. Bigos warzywny..... 115
23. Sajgonki warzywne..... 116
24. Kotlety warzywne Kasi..... 116
25. Placki ziemniaczane z kabaczkiem..... 117
26. Tacos..... 117
27. Krokiety z kiełbaskami sojowymi..... 118
28. Ziemniaki z kapustą po śląsku..... 118
29. Bakłażany nadziewane..... 119
30. Hot dogi wegetariańskie..... 119
31. Kotlety z białego sera..... 120
32. Klopsy sojowe zapiekane z brukselką..... 120
33. Kotlety z białej kapusty..... 121
34. Kotlety z bakłażana..... 121
35. Zapiekanka..... 121
36. Kotlety z kapusty włoskiej..... 122
37. Pizza..... 122
38. Zapiekanka z ziemniaków..... 123
39. Kotlety z ryżu..... 123
40. Krokiety orzechowe..... 123
41. Kotlety sojowe w sosie curry..... 124
42. Sos kukurydziany do kotletów..... 124
43. Ryż z sosem warzywnym..... 125
44. Kotlety sojowe domowe..... 125
45. Omlet z jabłkami lub bananami..... 125
46. Ryż z granulatem sojowym..... 126
47. Potrawka z soi i soczewicy..... 126
48. Szaszłyki wegetariańskie z grila..... 127
49. Kostka sojowa w sosie..... 127
50. Krokiety z groszku..... 128
51. Krokiety ziemniaczano-orzechowe..... 128
52. Kotlety z ziemniaków..... 129
53. Soczewica w sosie..... 129
54. Nadziewana cebula..... 129
55. Ziemniaki zapiekane..... 130
56. Duszone ziemniaki z pieczarkami..... 130
57. Omlet biszkoptowy..... 131
58. Risotto..... 131
59. Cukinia w cebuli..... 131
60. Gulasz warzywny z kostką sojową..... 132
61. Kotlety z cukinii..... 132
62. Jabłka smażone z ryżem..... 132
63. Klopsy z fasoli..... 133
64. Kluski ostre..... 133
65. Kluski prażuchy..... 133
66. Suflet serowy..... 134
67. Ziemniaki zapiekane w całości..... 134
68. Ziemniaki zapiekane w całości z grzybami..... 135
69. Kotlety sojowo-czosnkowe w sosie..... 135
70. Kotlet mielony warzywno-sojowy..... 136
71. Kotlet mielony z kapusty..... 136
72. Krokiety serowe..... 137
73. Klopsy z grochu..... 137
74. Klopsy z grzybów..... 138
75. Panierowany kalafior..... 138
76. Omlet grzybowy..... 138
77. Nasiona soi w sosie pomidorowym..... 139
78. Kuleczki ziemniaczano-serowe..... 139
79. Ziemniaczane placuszki..... 140
80. Leczo węgierskie..... 140
81. Fasolka szparagowa-czosnkowa..... 141
82. Zapiekanka z dyni..... 141
83. Zapiekanka z kiszoną kapustą..... 142
84. Papryka w cieście..... 142
85. Zapiekana brukselka ..... 143
86. Ryż z warzywami..... 143
87. Frytki z patisona..... 143
88. Krokiety ryżowe..... 144
89. Pizza z makaronem..... 144
90. Kabaczek w sosie pomidorowym..... 145
91. Pizza włoska..... 145
92. Zapiekany makaron..... 146
93. Omlet z orzechami..... 146
94. Omlet z cukini..... 146
95. Zapiekana brukselka II..... 147
96. Pizza z ziemniaków..... 147
97. Zapiekanka z brokułów..... 148
98. Cukinia zapiekana z pomidorami..... 148
99. Zapiekanka ziemniaczana..... 149
100. Zapiekanka z makaronu..... 149
101. Makaron z warzywami, podsmażany..... 149
102. Pszenica w warzywnym sosie..... 150
103. Wykwintna zapiekanka z ziemniaków..... 150
104. Boczniaki z ryżem..... 151
105. Boczniaki po chińsku..... 151
106. Wegetariańska fasolka po bretońsku..... 152
107. Danie z kiszonej kapusty..... 152
108. Omlet z warzywami..... 152
109. Ryż podsmażany z papryką i rokpolem..... 153
110. Fasolka mung na gęsto..... 153
111. Warzywa przysmażane z ryżem..... 153
112. Spagetti wegetariańskie..... 154
113. Złożona wersja sosu do spagetti..... 154
114. Zapiekany ziemniak z pomidorami i jajkami..... 155
115. Gołąbki wegetariańskie..... 155
116. Makaron z kapustą..... 156
117. Kitri..... 156
118. Kostka sojowa z cukinią..... 156
119. Leczo II..... 157
120. Kotlety z sera żółtego..... 157
121. Bigos wegetariański..... 157
122. Kostka sojowa podsmażana z cebulą..... 158
123. Makaron zapiekany z serem..... 158
124. Wegetariański, domowy placek po węgiersku..... 159
125. Gołąbki z czerwonej kapusty..... 159
126. Gulasz sojowy..... 160
127. Papryka nadziewana..... 160
128. Ryż na słodko z owocami..... 161
129. Ryż zapiekany z bananami..... 161
130. Placki serowo-ziemniaczane..... 161
131. Inne placki ziemniaczane..... 162
132. Kluski serowe..... 162
133. Naleśniki musli..... 162
134. Naleśniki z grzybami, panierowane..... 163
135. Ziemniaki z piekarnika..... 163
136. Pizza z papryką..... 164
137. Kotlety z pszenicy ..... 164
138. Placek z cukinii ..... 165
139. Kotlety z płatków owsianych..... 165
140. Kotlety z selera..... 166
141. Marchewki panierowane..... 166
142. Kotlety z kalafiora..... 166
143. Kotlety mielone z boczniaków..... 167
144. Boczniaki panierowane..... 167
145. Kotlety z białej rzepy..... 167
146. Kotlety z kukurydzy..... 168
147. Cebula w cieście..... 168
148. Pieczarki panierowane..... 168
.....
Zupy .....
.....
1. Grochówka z zielonego groszku..... 171
2. Zupa fasolowa inaczej..... 171
3. Grochówka na gęsto..... 172
4. Kapuśniak włoski..... 172
5. Zupa ziemniaczana krem..... 172
6. Pomidorowa z soją..... 173
7. Zupa jarzynowa przysmażana..... 173
8. Pyszna zupa ziemniaczana..... 174
9. Zupa koperkowa..... 174
10. Krupnik z soją..... 174
11. Zupa cebulowa..... 175
12. Zupa krem ze szparagów..... 175
13. Zupa krem z pieczarek..... 176
14. Wodzionka..... 176
15. Kapuśniaczek z kostką sojową..... 176
16. Zupa z kolorowej fasolki..... 177
17. Rosół wegetariański..... 177
18. Zupa pomidorowa..... 178
19. Zupa pieczarkowa..... 178
20. Zupa krem z brokułów..... 178
21. Barszcz czerwony wegetariański..... 179
22. Krupnik z ziemniakami..... 179
23. Zupa parzybroda..... 179
24. Grysiczek..... 180
25. Grochówka..... 180
26. Zupa z kukurydzy..... 181
27. Zupa z brukselki..... 181
28. Zupa krem z selera..... 181
29. Zupa serowa..... 182
30. Zupa z pszenicą..... 182
31. Chłodnik z warzyw..... 182
32. Chłodnik pomidorowy..... 183
33. Zupa chińska 5 smaków..... 183
34. Żurek..... 183
35. Zupa z czerwonej kapusty..... 184
36. Zupa ziemniaczana ze śmietaną..... 184
37. Zupa fasolowa z kostką sojową..... 184
38. Zupa z młodych buraczków, botwinka..... 185
39. Zupa z zielonego groszku..... 185
40. Wegetariański rosół z parmezanem..... 185
41. Zupa ze świeżych ogórków..... 186
42. Wegetariańska zupa meksykańska..... 186
43. Zupa pomidorowa węgierska..... 187
44. Zupa z kalarepy..... 187
45. Zupa ryżowa..... 187
46. Zupa ogórkowa..... 188
47. Zupa z soczewicy..... 188
48. Zupa jarzynowa - krem..... 188
49. Zupa jarzynowa z papryką i kukurydzą..... 189
50. Zupa krem z dyni..... 189
51. Zupa z fasoli szparagowej..... 190
52. Zupa krem z marchwi..... 190
53. Zupa z kapusty włoskiej z granulatem sojowym..... 190
54. Zupa kalafiorowa..... 191
55. Zupa węgierska..... 191
56. Zupa krem z ziemniaków..... 191
57. Zupa prowansalska..... 192
58. Zupa z cukini..... 192
59. Zupa truskawkowa..... 192
.....
Sosy i dipy .....
.....
1. Sos czosnkowy do sałatek..... 195
2. Sos czosnkowy..... 195
3. Sos curry..... 195
4. Sos paprykowy..... 195
5. Sos serowy z orzechami..... 196
6. Sos serowy..... 196
7. Sos cebulowy..... 196
8. Sos chrzanowy na ciepło..... 197
9. Sos pomidorowy na ostro..... 197
10. Sos musztardowy na zimno..... 197
11. Sos koperkowy do jaj na twardo..... 198
12. Dip z bryndzy..... 198
13. Sos pomidorowy..... 198
14. Sos pomidorowy na śmietanie..... 199
15. Sos cebulowo-czosnkowy..... 199
16. Sos tatarski..... 199
17. Dip owocowy..... 200
18. Dip majonezowy..... 200
19. Dip jogurtowy..... 200
20. Klasyczny sos winegret..... 200
21. Sos cebulowo-jabłkowy..... 201
22. Dip czosnkowy..... 201
.....
Pasty do chleba.....
.....
1. Paprykarz domowy..... 205
2. Pasta serowa..... 205
3. Pasta z pora..... 205
4. Pasta z grochu..... 206
5. Pasta z tuńczykiem..... 206
6. Pasta z soczewicy..... 207
7. Galaretka warzywna..... 207
8. Pasta z serka topionego..... 207
9. Pasztet z sera białego..... 208
10. Pasta z soczewicy..... 208
11. Pasta z selera..... 208
12. Pasta z sera żółtego..... 209
13. Pasta twarogowo-jajeczna..... 209
14. Pasta twarogowo-warzywna..... 209
15. Pasta twarogowo-czosnkowa..... 210
16. Pasta bananowa..... 210
17. Pasztet z grochu..... 210
18. Pasta z fasolki mung..... 211
19. Pasta z pora z ogórkami..... 211
20. Pasta z fasoli..... 211
21. Pasta z jajek..... 212
22. Pasta z sera topionego z orzechami włoskimi..... 212
23. Pasta warzywna..... 212
24. Pasta z twarożku z rzodkwią..... 212
25. Pasta z zielonego groszku..... 213
26. Pasztet z soi..... 213
27. Pasztet warzywny..... 214
.....
Ciasta, desery, napoje .....
.....
1. Biszkopt z owocami..... 217
2.
akowe ciast
..... 217
3. Kruche ciasto z rabarbarem..... 218
4. Ciasto drożdżowe maślane z migdałami..... 218
5. Babka z marchewki..... 219
6. Koktajl bananowy..... 219
7. Kokosanki..... 220
8. Zapiekanki serowo-gruszkowe..... 220
9. Chalawa..... 221
10. Koktajl porzeczkowy..... 221
11. Koktajl warzywny..... 222
12. Kisiel porzeczkowy..... 222
13. Kisiel truskawkowy..... 222
14. Kisiel z jabłek..... 223
15. Malinowy deser..... 223
16. Ciasto z wiśniami..... 223
17. Ciasto cytrynowe..... 224
18. Marchwiowa babka..... 224
19. Piernik sojowy..... 225
20. Ciasteczka owsiane..... 225
21. Ryżowe ciasteczka..... 226
22. Otrębowe babeczki..... 226
23. Sezamowe ciasteczka..... 226
24. Ciasteczka serowe..... 227
25. Słone ciasteczka..... 227
26. Sezamki..... 227
27. Kokosanki..... 228
28. Keks..... 228
29. Babka jogurtowa..... 228
30. Jabłecznik na kruchym spodzie..... 229
31. Ciasto owocowe, kokosowe..... 229
32. Placek jabłkowo-orzechowy..... 230
33. Ciasto drożdżowe nadziewane..... 230
34. Ciasto z dyni..... 231
35. Pączki diabełki..... 231
36. Puding waniliowy..... 231
37. Pączki angielskie..... 232
38. Nadziewane brzoskwinie..... 232
39. Jabłka pieczone..... 232
40. Torcik na zimno..... 233
41. Deser z czarnej porzeczki..... 233
42. Sałatka z melona..... 233
43. Koreczki owocowe..... 234
44. Sałatka owocowa w arbuzie..... 234
45. Sałatka owocowa..... 234
46. Napój pomarańczowy..... 235
47. Napój marchewkowo-pomarańczowy..... 235
48. Napój jabłkowo-miętowy..... 235 Fragment:
Dlaczego wegetarianizm jest ważny?
Wegetarianizm jako zjawisko ma wiele aspektów:
- etyczno-estetyczny,
- ekonomiczny,
- zdrowotny,
- religijno-ascetyczny.
Wegetarianizm jest przede wszystkim tańszy i pozwala na wyżywienie większej ilości ludzi na tym samym areale ziemi. Warto zastanowić się, że podczas gdy miliony ludzi głodują, świat produkuje więcej żywności (pochodzenia roślinnego), niż potrzebuje. Hodowane na mięso zwierzęta jedzą około 5 do 10 razy więcej żywności roślinnej niż ludzie, a powoduje to bardzo niewielki przyrost żywności (mięsa czy produktów mlecznych) w stosunku do ilości zjadanego pożywienia.
Myślę, że czytelników powinien zainteresować przede wszystkim aspekt zdrowotny wegetarianizmu. Odżywianie wegetariańskie jest dla człowieka naturalne i stanowi zdrowy system żywienia, może też wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i przedłużać życie. Twierdzą tak zwłaszcza lekarze zajmujący się przyrodolecznictwem oraz wegetarianie, którzy zazwyczaj czują się dobrze, są zdrowi i pełni energii.
Niekwestionowanym dowodem przystosowania człowieka do pokarmu roślinnego jest porównanie cech drapieżników z właściwościami owocożernych. Wskazuje ono jednoznacznie, że budowa i sposób funkcjonowania tych części organizmu, które służą zdobywaniu pokarmu i jego przyswajaniu, są identyczne jak u owocożerców (np. małp).
1. Zęby drapieżników charakteryzują się tym, że siekacze są słabo rozwinięte, podczas gdy trzonowe są ostre, długie, szpiczaste. Natomiast u orangutana, podobnie jak u człowieka, siekacze są rozwinięte dobrze, a trzonowce są płaskie, przystosowane do rozgniatania i rozcierania pokarmu.
2. Ślina mięsożerców ma skład potrzebny do trawienia białka zwierzęcego, nie zawiera składników przeznaczonych do trawienia skrobi, jej odczyn jest kwaśny. Ślina owocożercy jest alkaliczna, przystosowana do trawienia skrobi i cukrów złożonych.
3. Żołądek mięsożercy ma kształt okrągłego woreczka i wydziela 10 razy więcej kwasu solnego niż żołądek człowieka. Kształt żołądka roślinożernych jest zupełnie inny, bardziej podłużny, o złożonej strukturze.
4. Jelito mięsożercy jest 3 razy dłuższe niż jego tułów, natomiast jelito roślinożercy jest dłuższe od tułowia 12 razy.
5. Wątroba wszystkich roślinożernych posiada zdolność do eliminowania niewielkich ilości kwasu moczowego. Wątroba mięsożerców jest o wiele bardziej aktywna, zdolna do usuwania z organizmu 10 do 15 razy więcej kwasu moczowego niż wątroba orangutana czy człowieka.
6. Ręce owocożerców i człowieka zaopatrzone są w długie, ruchliwe palce, przystosowane do zrywania owoców, podczas gdy kończyny drapieżników mają twarde, ostre pazury, służące do zabijania i rozdzierania mięsa.
7. Skóra drapieżników, w przeciwieństwie do owocożerców, nie ma porów i nie wydziela potu.
8. Język mięsożerców jest szorstki, a owocożerców gładki.
Przewód pokarmowy człowieka czterokrotnie dłuższy od przewodu trawiennego drapieżników, nadaje się do trawienia pokarmów roślinnych, które później niż mięso ulegają procesom gnilnym. To dlatego podczas spożywania mięsa przez człowieka wytwarzają się związki chemiczne o właściwościach trujących. Część z nich zostaje wydalona z kałem, a część wchłonięta przez tkanki ciała, tworząc źródła ognisk zapalnych i tak zwane złogi, będące nieustanną przyczyną zatruwania organizmu.
Zarówno u ludzi, jak i u zwierząt głównym miejscem ich odkładania się jest tkanka tłuszczowa. Stanowi to dodatkową przyczynę szkodliwości jadania słoniny i innych tłuszczów zwierzęcych, ponieważ w miarę procesu trawienia uwalniane zostają wszystkie zmagazynowane w nich toksyny. Istnienie złogów przejawia się w postaci różnych chorób.
Do najpospolitszych schorzeń spowodowanych nieustannymi procesami gnilnymi i nadmiarem białka zwierzęcego należą: rak odbytnicy, zaparcia, cukrzyca, miażdżyca i choroby reumatyczne.
Wegatarianizm ważny jest dla wszystkich, którzy poszukują wewnętrznej mocy i doskonałości. Dążenia zmierzające do umocnienia władzy ducha nad ciałem i pożądaniem zwykle łączyły się z wyrzeczeniami w zakresie spożywania napojów alkoholowych i białka zwierzęcego (mięsa).
Omawiając wegetarianizm, autorzy często podkreślają motywy etyczne i humanitarne, przedstawiając go jako system filozoficzny. Można jednak praktykować jarstwo okresowo lub stale, wyłącznie ze względów zdrowotnych lub ekonomicznych.
Zainteresowanych teoriami wegetarianizmu, weganizmu czy jarstwa odsyłamy do zupełnie innych książek, w których zostały one szczegółowo omówione.
|