| Opis |
Lecznicze działanie miodu pszczelego znane było ludzkości od tysiącleci. Zalecenia stosowania miodu w lekarstwach i napojach ziołowych, sporządzania zeń maści i plastrów leczniczych spotykamy już u starożytnych Greków i Rzymian. Wiara w lecznicze właściwości miodu nie osłabła również w następnych stuleciach. Wręcz przeciwnie - zalecano go na przeróżne choroby i dolegliwości. Leczenie miodem jest istotnym działem współczesnej medycyny naturalnej. Miód bowiem ma znakomite właściwości, szczególnie przeciwdziałające wielorakim schorzeniom gastrycznym, przewodu moczowego i nerek, przeziębieniom (kaszel) oraz stanom zapalnym: gardła, migdałków i strun głosowych, stawów czy spojówek. Miód stosowany jest w wielu chorobach. Należą do nich przede wszystkim choroby układu krążenia, oddychania, przewody pokarmowego, dróg żółciowych, układu moczowego, skóry. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko o tym, jak leczyć się miodem i produktami pszczelimi, ale także, który miód jest najlepszy, jak rozpoznać jego wartość, czym charakteryzują się poszczególne miody i inne produkty pszczelarskie.
|