KSIĄŻKA
Pieczenie ciast - Róża Makarewiczowa [KSIĄŻKA]
3999
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Kategoria | Ciasta, desery |
Autor | Róża Makarewiczowa |
Ilość stron | 212 |
Okładka | twarda |
Opis | Ciasto - plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty). |
EAN | 9788365602664 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2019-04-19 |
ISBN | 978-83-65602-66-4 |
Autor | Róża Makarewiczowa |
Rok wydania | 2019 |
Ilość stron | 212 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 155 x 215 x 20 |
Róża Makarewiczowa
Ciasta, desery
Książki