KSIĄŻKA
Polska Kuchnia Regionalna Tw [KSIĄŻKA]
9399
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Ilość stron | 320 |
Okładka | twarda |
Opis | Polska kuchnia regionalna to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia! |
EAN | 9788377631041 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2012-11-08 |
ISBN | 978-83-7763-104-1 |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Rok wydania | 2012 |
Ilość stron | 320 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 23 x 28 cm |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 22 |
Długość (razem z opakowaniem) | 284 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 234 |
Opracowanie zbiorowe
Kuchnie świata i regionalne
Książki