KSIĄŻKA
Polskie Smaki - Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska [KSIĄŻKA]
4442
Wysyłamy w 24h
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599
Zamów w ciągu 57 minut,
a otrzymasz produkt już jutro!
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska |
Ilość stron | 280 |
Okładka | twarda |
Opis |
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach. Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj. Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami. Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi. |
EAN | 9788375068344 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-7506-834-4 |
Autor | Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska |
Rok wydania | 2012 |
Wydawca | Zysk i S-ka |
Ilość stron | 280 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 210 x 210 mm |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 25 |
Długość (razem z opakowaniem) | 220 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 215 |
Kuchnie świata i regionalne
Książki