KSIĄŻKA
Polskie Smaki - Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska [KSIĄŻKA]

4442

Wysyłamy w 24h

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Paczkomaty 24/7 1599

Zamów w ciągu 57 minut,
a otrzymasz produkt już jutro!

Sprawdź warunki
Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska
Ilość stron 280
Okładka twarda
Opis O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.
Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.
Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.
Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.
EAN 9788375068344
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-7506-834-4
Autor Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska
Rok wydania 2012
Wydawca Zysk i S-ka
Ilość stron 280
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 210 x 210 mm
Wysokość (razem z opakowaniem) 25
Długość (razem z opakowaniem) 220
Szerokość (razem z opakowaniem) 215