Darmowa wysyłka!

    Od 99.99 zł (Poczta Polska)

    Od 150 zł (Paczkomat®)

    KSIĄŻKA
    Produkcja i rynek ziemniaka - red. nauk. dr Jacek Chotkowski [KSIĄŻKA]

    Artykuł niedostępny

    Powiadom gdy będzie dostępny

    Kategoria Uprawa roślin, sadownictwo
    Autor red. nauk. dr Jacek Chotkowski
    Ilość stron 343
    Okładka twarda
    Opis W podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie produkcji i rynku ziemniaka. Omówiono zagadnienia dotyczące rynku ziemniaka oraz charakteryzowano zarejestrowane w Polsce odmiany pod względem podstawowych cech gospodarczych, biologicznych i agrotechnicznych. Przedstawiono zalecenia technologiczne: produkcji nasiennej, uprawy na najwcześniejszy zbiór, nowoczesnej uprawy ziemniaków jadalnych i przemysłowych, uprawy ekologicznej. Opisano metody ochrony plantacji przed chorobami i szkodnikami. Zaprezentowano elementy technologii i organizacji prawidłowego przechowywania ziemniaków. Książka adresowana jest do producentów ziemniaków różnych kierunków użytkowania, przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych i nasiennych, firm zaopatrzenia rolnictwa, pracowników służb doradczych i nasiennych, służb surowcowych przedsiębiorstw obrotu i przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką branży ziemniaka. SPIS TREŚCI
    1. Międzynarodowy rynek a eksport ziemniaków z Polski
    2. Czynniki kształtujące koszty i opłacalność w produkcji ziemniaka
    3. Funkcjonowanie rynku i marketing w produkcji ziemniaka
    4. Genetyczne podstawy postępu biologicznego w produkcji ziemniaka
    5. Wykorzystanie biochemicznych i molekularnych metod w diagnostyce patogenów oraz identyfikacji jednorodności odmianowej ziemniaka
    6. Fizjologiczne uwarunkowania potencjału plonotwórczego sadzeniaków tradycyjnych i minibulw
    7. Kierunki w hodowli nowych odmian ziemniaka
    8. Kryteria doboru odmian ziemniaka do produkcji i użytkowania
    9. Produkcja nasienna ziemniaka
    10. Ochrona plantacji ziemniaka przed zachwaszczeniem
    11. Ochrona ziemniaka przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi
    12. Stonka ziemniaczana (leptonotarsa decemlineata say)
    13. Ochrona ziemniaka przed szkodnikami glebowymi
    14. Ochrona ziemniaka przed organizmami kwarantannowymi
    15. Przygotowanie stanowiska i nawożenie ziemniaka
    16. Przygotowanie sadzeniaków i sadzenie w aspekcie kształtowania optymalnej architektury łanu
    17. Nawadnianie ziemniaków
    18. Mechanizacja w technologii produkcji ziemniaka na plantacjach małych i dużych
    19. Produkcja na najwcześniejszy zbiór
    20. Integrowana produkcja ziemniaka jadalnego wysokiej jakości
    21. Zastosowania rolnictwa precyzyjnego w uprawie ziemniaka
    22. Technologia wysokich plonów ziemniaka na cele energetyczne i paszowe o obniżonych kosztach
    23. Ekologiczne metody uprawy ziemniaka
    24. Technologia przechowywania oraz ograniczenie strat ilościowych i jakościowych podczas przechowywania
    25. Organizacja bazy przechowalniczej i budowa przechowalni ziemniaka
    26. Przygotowanie bulw ziemniaka do przechowywania, sprzedaży i transportu
    27. Ziemniak - surowiec do produkcji żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej
    28. Uwarunkowania jakości spożywczych przetworów smażonych
    EAN 9788362815098
    Dział KSIĄŻKA
    ISBN 978-83-62815-09-8
    Autor red. nauk. dr Jacek Chotkowski
    Rok wydania 2012
    Ilość stron 343
    Okładka twarda
    Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
    Wysokość (razem z opakowaniem) 28
    Długość (razem z opakowaniem) 240
    Szerokość (razem z opakowaniem) 170
    Bezpieczeństwo produktów
    Produkt wprowadzony do obrotu przed 13.12.2024