KSIĄŻKA
Produkcja i rynek ziemniaka - red. nauk. dr Jacek Chotkowski [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Uprawa roślin, sadownictwo |
Autor | red. nauk. dr Jacek Chotkowski |
Ilość stron | 343 |
Okładka | twarda |
Opis |
W podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie produkcji i rynku ziemniaka. Omówiono zagadnienia dotyczące rynku ziemniaka oraz charakteryzowano zarejestrowane w Polsce odmiany pod względem podstawowych cech gospodarczych, biologicznych i agrotechnicznych. Przedstawiono zalecenia technologiczne: produkcji nasiennej, uprawy na najwcześniejszy zbiór, nowoczesnej uprawy ziemniaków jadalnych i przemysłowych, uprawy ekologicznej. Opisano metody ochrony plantacji przed chorobami i szkodnikami. Zaprezentowano elementy technologii i organizacji prawidłowego przechowywania ziemniaków. Książka adresowana jest do producentów ziemniaków różnych kierunków użytkowania, przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych i nasiennych, firm zaopatrzenia rolnictwa, pracowników służb doradczych i nasiennych, służb surowcowych przedsiębiorstw obrotu i przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką branży ziemniaka. SPIS TREŚCI 1. Międzynarodowy rynek a eksport ziemniaków z Polski 2. Czynniki kształtujące koszty i opłacalność w produkcji ziemniaka 3. Funkcjonowanie rynku i marketing w produkcji ziemniaka 4. Genetyczne podstawy postępu biologicznego w produkcji ziemniaka 5. Wykorzystanie biochemicznych i molekularnych metod w diagnostyce patogenów oraz identyfikacji jednorodności odmianowej ziemniaka 6. Fizjologiczne uwarunkowania potencjału plonotwórczego sadzeniaków tradycyjnych i minibulw 7. Kierunki w hodowli nowych odmian ziemniaka 8. Kryteria doboru odmian ziemniaka do produkcji i użytkowania 9. Produkcja nasienna ziemniaka 10. Ochrona plantacji ziemniaka przed zachwaszczeniem 11. Ochrona ziemniaka przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi 12. Stonka ziemniaczana (leptonotarsa decemlineata say) 13. Ochrona ziemniaka przed szkodnikami glebowymi 14. Ochrona ziemniaka przed organizmami kwarantannowymi 15. Przygotowanie stanowiska i nawożenie ziemniaka 16. Przygotowanie sadzeniaków i sadzenie w aspekcie kształtowania optymalnej architektury łanu 17. Nawadnianie ziemniaków 18. Mechanizacja w technologii produkcji ziemniaka na plantacjach małych i dużych 19. Produkcja na najwcześniejszy zbiór 20. Integrowana produkcja ziemniaka jadalnego wysokiej jakości 21. Zastosowania rolnictwa precyzyjnego w uprawie ziemniaka 22. Technologia wysokich plonów ziemniaka na cele energetyczne i paszowe o obniżonych kosztach 23. Ekologiczne metody uprawy ziemniaka 24. Technologia przechowywania oraz ograniczenie strat ilościowych i jakościowych podczas przechowywania 25. Organizacja bazy przechowalniczej i budowa przechowalni ziemniaka 26. Przygotowanie bulw ziemniaka do przechowywania, sprzedaży i transportu 27. Ziemniak - surowiec do produkcji żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 28. Uwarunkowania jakości spożywczych przetworów smażonych |
EAN | 9788362815098 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-62815-09-8 |
Autor | red. nauk. dr Jacek Chotkowski |
Rok wydania | 2012 |
Ilość stron | 343 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 28 |
Długość (razem z opakowaniem) | 240 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 170 |
Uprawa roślin, sadownictwo
Książki