KSIĄŻKA
Przyprawy i mieszanki przypraw - Hanna Szymanderska [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Hanna Szymanderska
Ilość stron 248
Okładka miękka
Opis Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (...) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (...) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze. fragment wstępu
EAN 9788379430352
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2014-08-11
Tytuł oryginalny Przyprawy i mieszanki przypraw
ISBN 978-83-7943-035-2
Autor Hanna Szymanderska
Rok wydania 2014
Ilość stron 248
Okładka miękka
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 22.0 x 14.4 cm