KSIĄŻKA
Przyprawy i mieszanki przypraw - Hanna Szymanderska [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Hanna Szymanderska |
Ilość stron | 248 |
Okładka | miękka |
Opis | Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (...) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (...) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze. fragment wstępu |
EAN | 9788379430352 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2014-08-11 |
Tytuł oryginalny | Przyprawy i mieszanki przypraw |
ISBN | 978-83-7943-035-2 |
Autor | Hanna Szymanderska |
Rok wydania | 2014 |
Ilość stron | 248 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 22.0 x 14.4 cm |
Hanna Szymanderska
Kuchnie świata i regionalne
Książki