KSIĄŻKA
Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni - Mieczysław Czuma, Leszek Mazan [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Opracowania ogólne |
Autor | Mieczysław Czuma, Leszek Mazan |
Ilość stron | 209 |
Okładka | twarda |
Opis | Kraków, dawna siedziba polskich królów, miasto o bogatej historii, kulturze i tradycji, wyróżnia się na mapie Europy także pod względem sztuki przyrządzania posiłków. Dowodem tego jest przyznany mu w 2018 roku tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Krakowski Festiwal Pierogów, Święto Obwarzanka, Krakowskie Zapusty czy miejski street food, który można wywodzić od tradycyjnych średniowiecznych straganów z żywnością dla mieszczan, kupców i studentów, były asumptem dla Mieczysława Czumy i Leszka Mazana do badań, poznania i przedstawienie Czytelnikowi kulinarnego Krakowa w książce Smoczy apetyt. To niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Cechuje się humorem oraz daje wyobrażenie o ogromnej erudycji autorów, których wiedza o produktach, przygotowaniu i podawaniu posiłków (zarówno w zaciszu zwykłych krakowskich domów, jak i na wystawnym dworze królewskim, magnackim czy u bogatych mieszczan) wzbudza podziw i uznanie. |
EAN | 9788381386135 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 9788381386135 |
Autor | Mieczysław Czuma, Leszek Mazan |
Rok wydania | 2022 |
Ilość stron | 209 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 2350 x 1550 x |
Opracowania ogólne
Książki