KSIĄŻKA
Technologia produkcji kukurydzy - red. prof. Andrzej Dubas [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Uprawa roślin, sadownictwo |
Autor | red. prof. Andrzej Dubas |
Ilość stron | 133 |
Okładka | miękka |
Opis |
Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy. SPIS TREŚCI I. Kierunki uprawy i wykorzystania kukurydzy w świecie i w Polsce II. Wymagania środowiskowe kukurydzy i możliwości jej uprawy w Polsce III. Dobór odmian kukurydzy w zależności od kierunków użytkowania IV. Uprawa roli i siew kukurydzy V. Potrzeby pokarmowe kukurydzy i zasady nawożenia VI. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie VII. Łączne stosowanie agrochemikaliów w kukurydzy VIII. Zwalczanie chwastów w kukurydzy IX. Technologia produkcji kiszonki z całych roślin kukurydzy i jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt X. Zbiór, konserwacja i wykorzystanie ziarna kukurydzy w żywieniu zwierząt i przemyśle XI. Technika w uprawie i zbiorze kukurydzy XII. Ekonomiczne aspekty opłacalności produkcji kukurydzy na ziarno Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy. SPIS TREŚCI: I. Kierunki uprawy i wykorzystania kukurydzy w świecie i w Polsce II. Wymagania środowiskowe kukurydzy i możliwości jej uprawy w Polsce III. Dobór odmian kukurydzy w zależności od kierunków użytkowania IV. Uprawa roli i siew kukurydzy V. Potrzeby pokarmowe kukurydzy i zasady nawożenia VI. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie VII. Łączne stosowanie agrochemikaliów w kukurydzy VIII. Zwalczanie chwastów w kukurydzy IX. Technologia produkcji kiszonki z całych roślin kukurydzy i jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt X. Zbiór, konserwacja i wykorzystanie ziarna kukurydzy w żywieniu zwierząt i przemyśle XI. Technika w uprawie i zbiorze kukurydzy XII. Ekonomiczne aspekty opłacalności produkcji kukurydzy na ziarno |
EAN | 8389503174 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 83-89503-17-4 |
Autor | red. prof. Andrzej Dubas |
Redaktor | prof. Andrzej Dubas |
Rok wydania | 2004 |
Ilość stron | 133 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Długość (razem z opakowaniem) | 230 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 165 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 10 |
Uprawa roślin, sadownictwo
Książki