KSIĄŻKA
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Tradycje i obrzędy świąteczne | Opracowania ogólne |
Autor | Barbara Ogrodowska |
Ilość stron | 360 |
Okładka | twarda |
Opis |
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołui spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana. |
EAN | 9788374957885 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2010-11-26 |
Tytuł oryginalny | Tradycje Polskiego Stołu (twarda) |
ISBN | 978-83-7495-788-5 |
Autor | Barbara Ogrodowska |
Rok wydania | 2010 |
Wydawca | Muza |
Ilość stron | 360 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 20 x 20 cm |
Barbara Ogrodowska
Książki